2. heinäkuuta 2025

Tiedote: Uusi laki lahjoitusten verovähennysoikeudesta rajaisi pois merkittävän osan hyväntekeväisyyskohteista

Suomalaista lahjoitusten verovähennysoikeuden mallia on tarkoitus laajentaa vuoden 2026 alusta alkaen. Valtiovarainministeriössä valmisteltu lakiluonnos hallituksen esitykseksi oli alkukesästä lausuntokierroksella. Luonnoksessa esitetty vähennysoikeuden uudistus on herättänyt huolta järjestökentällä, koska esitettyjen lahjoituskohteiden ulkopuolelle jää ainakin kolmasosa, ellei kaksi kolmasosaa, järjestöistä. Annetuissa lausunnoissa korostetaan, että rajaus rikkoo kansalaisyhteiskunnan yhdenvertaista kohtelua ja uhkaa heikentää monen hyväntekeväisyysjärjestön rahoituspohjaa.

Tasapuolisesti toteutettuna uudistus voisi paikata julkisen rahoituksen leikkauksia 

Luonnollisten henkilöiden mahdollisuus vähentää lahjoituksia verotuksessaan on laajenemassa merkittävästi ja se saa kauttaaltaan kiitosta lausunnoissa. Tällä hetkellä luonnolliset henkilöt voivat vähentää verotuksessaan käytännössä vain lahjoitukset korkeakouluille. Tuoreen esityksen mukaan lahjoitusten verovähennysoikeus laajenisi lahjoituksiin, jotka on kohdistettu tieteeseen, taiteeseen, suomalaiseen kulttuuriperintöön, liikuntaan, nuorisotoimintaan ja lasten asemaan. Tällöin monet sosiaali- ja terveysjärjestöt, kehitysyhteistyötä tekevät toimijat sekä ympäristö- ja eläinsuojelujärjestöt jäisivät kokonaan järjestelmän ulkopuolelle huolimatta siitä, että niiden toiminta on laajasti tunnustettu yhteiskunnallisesti merkittäväksi.


Vastuullinen Lahjoittaminen VaLa ry:n ja useiden muiden järjestöjen lausunnoissa huomautetaan, että lakiesitys asettaa kansalaisjärjestöt ja niiden edunsaajat perusteettomasti keskinäiseen kilpailuasetelmaan ja mahdollisesti ohjaa lahjoittamista kapeasti valittuihin kohteisiin. Samalla uhkana on, että muutos heikentäisi jo ennestään julkisen rahoituksen leikkausten kohteeksi joutuneiden järjestöjen toimintamahdollisuuksia.


”Lahjoitusten verovähennysmallin uudistus on erittäin tervetullut ja tuo meitä lähemmäksi eurooppalaisia käytäntöjä. Yksittäisenä toimenpiteenä se ei tule korvaamaan tämän hallituskauden aikana tehtyjä merkittäviä leikkauksia. Tasapuolisesti toteutettuna se voisi paikata rahoitusaukkoja”, toteaa VaLan pääsihteeri Pia Tornikoski.

Rahankeräyslupajärjestelmän hyödyntäminen tukisi lahjoittajan valinnanvapautta

Yleinen näkemys lausuntojen perusteella on, että verovähennysoikeuden tulisi koskea kaikkia yleishyödyllisiä yhdistyksiä ja säätiöitä, joilla on rahankeräyslupa. Viranomaisena Poliisihallitus jo nykyisellään vastaa noin 1500 rahankeräystahon valvonnasta ja hallinnoinnista.



”Lakiesityksen ulkopuolelle jää suomalaisten suosituimpia lahjoituskohteita, kuten luonnonsuojelu, sairauksien ennaltaehkäisy ja hoito sekä heikoimmassa asemassa olevien auttaminen Suomessa ja muualla. Jo olemassa olevan rahankeräyslupajärjestelmän hyödyntäminen mahdollistaisi aidommin lahjoituskulttuurimme edistämistä ja tukisi lahjoittajan valinnanvapautta”, kertoo Tornikoski.

Lisätiedot ja yhteydenotot: