Suomalainen lahjoittaja – sinustako lahjoittaja?

Kiinnostaako sinua lasten ja nuorten tulevaisuus? Entä vanhusten hyvinvointi? Onko luonto ja eläimet sinulle tärkeitä? Vai kenties ihmisoikeudet? Haluatko tukea kehitysmaiden lapsia ja perheitä? 

Varainhankintatahon luotettavuus, avoimuus ja eettisyys ovat tärkeitä asioita lahjoittajalle. Koosteraportti: Lahjoittajatutkimus 2022 (Taloustutkimus joulukuu 2021).

Lahjoittajat ja tukijat mahdollistavat monen yleishyödyllisen yhteisön toiminnan. Antaessaan kannattaa aina tarkistaa tuen pyytäjän luotettavuus. Luotettavan toimijan tunnistaa mm. siitä, että rahankeräyslupa-asiat ovat kunnossa ja organisaation hallinto on kunnossa. Antaminen on positiivinen asia, jonka avulla moni hieno asia tulee tehtyä, ja joka tutkimusten mukaan lisää myös antajan hyvinvointia.

Tutustu VaLan jäsenten toimintaan ja löydä itsellesi sopiva lahjoituskohde!

Oletko jo lahjoittaja?

Enemmistö suomalaisista suhtautuu järjestötyöhön myönteisesti ja osoittaa sen osallistumalla tai tukemalla lahjoituksin yhdistysten toimintaa. Sinä olet yksi heistä - kiitos.

Yli 70 % suomalaisista tukee tai osallistuu yhdistystoimintaan tavalla tai toisella. Esimerkiksi noin kolmasosa suomalaisista lahjoittaa satunnaisesti rahaa lipaskeräyksiin ja myöskin kolmasosa antaa lahjoituksensa tavarana. Mieluisimpia lahjoituskohteita ovat sairauksien hoidon kehittäminen sekä lasten, nuorten ja vähäosaisten hyväksi tehtävä työ Suomessa. Kansainvälisesti kiinnostaa lasten ja nuorten auttaminen kehittyvissä maissa. Ympäristön ja eläinten suojelu eri muodoissa ovat myös suosittuja tukemisen kohteita.

Rahalahjoituksia yhdistykset ja säätiöt saavat vuosittain yli 190 miljoonaa euroa. Joka neljäs suomalainen lahjoittaja kertoo tukensa määrän vuodessa olevan 71-200 euroa ja yli 60 % lahjoittaa alle 70 euroa vuodessa. Suuri kiitos kaikille lahjoittajille; teidän avullanne tehdään tärkeää työtä.

Yksityisillä henkilöillä on Suomessa rajoitettu oikeus vähentää lahjoituksia verotuksessaan. Lahjoitukset tieteelle, taiteelle ja kulttuurille on osin vähennyskelpoisia yhteisöille. Lahjoitusten verovähennyksistä saa lisää tietoa Verohallinnosta.