Suomalainen lahjoittaja – sinustako lahjoittaja?

Kiinnostaako sinua lasten ja nuorten tulevaisuus? Entä vanhusten hyvinvointi? Ovatko luonto ja eläimet sinulle tärkeitä? Vai kenties ihmisoikeudet? Haluatko tukea kehitysmaiden lapsia ja perheitä?
Tutustu Lahjoittajatutkimukseen 2024 (YouGov tammikuu 2024), niin saat tietää muun muassa suomalaisten yleisimmät lahjoituskohteet.

Varainhankintatahon luotettavuus, avoimuus ja eettisyys ovat tärkeitä asioita lahjoittajalle. Koosteraportti: Lahjoittajatutkimus 2022 (Taloustutkimus joulukuu 2021).

Lahjoittajat ja tukijat mahdollistavat monen yleishyödyllisen yhteisön toiminnan. Antaessaan kannattaa aina tarkistaa tuen pyytäjän luotettavuus. Luotettavan toimijan tunnistaa mm. siitä, että rahankeräyslupa-asiat ja organisaation hallinto ovat kunnossa. Antaminen on positiivinen asia, jonka avulla moni hieno asia tulee tehtyä, ja joka tutkimusten mukaan lisää myös antajan hyvinvointia.

Tutustu VaLan jäsenten toimintaan ja löydä itsellesi sopiva lahjoituskohde!

Oletko jo lahjoittaja?

Enemmistö suomalaisista suhtautuu järjestötyöhön myönteisesti ja osoittaa sen osallistumalla tai tukemalla lahjoituksin yhdistysten toimintaa. Sinä olet yksi heistä - kiitos.

Valtaosa suomalaisista tukee tai osallistuu yhdistystoimintaan tavalla tai toisella: Esimerkiksi lahjoitetaan satunnaisesti rahaa lipaskeräyksiin, annetaan lahjoituksia tavaroiden muodossa tai tehdään vapaaehtoistyötä. Suosituimpia lahjoituskohteita ovat mm. heikoimmassa asemassa olevien auttaminen Suomessa sekä humanitaarinen apu ja katastrofit. Myös vanhusten auttaminen, ympäristön ja eläinten suojelu sekä sairauksien hoito ja ennaltaehkäisy ovat suosittuja tukemisen kohteita.

Rahalahjoituksia yhdistykset ja säätiöt saavat vuosittain noin 200 miljoonaa euroa. Suuri kiitos kaikille lahjoittajille; teidän avullanne tehdään tärkeää työtä.

Yksityisillä henkilöillä on Suomessa rajoitettu oikeus vähentää lahjoituksia verotuksessaan. Lahjoitukset tieteelle, taiteelle ja kulttuurille ovat osin vähennyskelpoisia yhteisöille. Lahjoitusten verovähennyksistä saa lisää tietoa Verohallinnosta tai VaLan uutisesta.