Suomalainen lahjoittaja – sinustako lahjoittaja?

Kiinnostaako sinua lasten ja nuorten tulevaisuus? Entä vanhusten hyvinvointi? Onko luonto ja eläimet sinulle tärkeitä? Vai kenties ihmisoikeudet? Haluatko tukea kehitysmaiden lapsia ja perheitä? 

Lahjoittajat ja tukijat mahdollistavat monen yleishyödyllisen yhteisön toiminnan. Antaessaan kannattaa aina tarkistaa tuen pyytäjän luotettavuus. Luotettavan toimijan tunnistaa muun muassa siitä, että rahankeräyslupa on kunnossa ja hallintokuluja on sopiva määrä. Antaminen on positiivinen asia, jonka avulla moni hieno asia tulee tehtyä, ja joka tutkimusten mukaan lisää myös antajan hyvinvointia.

Tutustu VaLan jäsenten toimintaan ja löydä itsellesi sopiva lahjoituskohde!

Oletko jo lahjoittaja?

Enemmistö suomalaisista suhtautuu järjestötyöhön myönteisesti ja osoittaa sen osallistumalla tai tukemalla lahjoituksin yhdistysten toimintaa. Sinä olet yksi heistä - kiitos.

Yli 70 % suomalaisista tukee tai osallistuu yhdistystoimintaan tavalla tai toisella. Esimerkiksi noin kolmasosa suomalaisista lahjoittaa satunnaisesti rahaa lipaskeräyksiin ja myöskin kolmasosa antaa lahjoituksensa tavarana. Mieluisimpia lahjoituskohteita ovat sairauksien hoidon kehittäminen sekä lasten, nuorten ja vanhusten hyväksi tehtävä työ Suomessa. Joka neljäs osallistuisi erilaisiin katastrofikeräyksiin. Kansainvälisesti kiinnostaa lasten ja nuorten auttaminen tai kummius. Ympäristön ja eläinten suojelusta on kiinnostunut noin joka viides suomalainen.

Rahalahjoituksia yhdistykset ja säätiöt saavat vuosittain yli 150 miljoonaa euroa. Keskimäärin suomalainen lahjoittaa vuodessa noin 30 euroa. Suuri kiitos kaikille lahjoittajille; teidän avullanne tehdään tärkeää työtä.

Yksityisillä henkilöillä on Suomessa rajoitettu oikeus vähentää lahjoituksia verotuksessaan. Lahjoitukset tieteelle, taiteelle ja kulttuurille on osin vähennyskelpoisia yhteisöille. Lahjoitusten verovähennyksistä saa lisää tietoa Verohallinnosta.