VarainhankinNAN AVULLA RAHOITETAAN JÄRJESTÖJEN TÄRKEÄÄ TYÖTÄ
Erilaisin varainhankinnan muodoin järjestöt keräävät vuosittain satoja miljoonia euroja toimintansa rahoitukseen. Varainhankinnan muotoja ovat esimerkiksi jäsenmaksut, lahjoitukset, testamentit, palvelu- ja tuotemyynti, myyjäiset, yritysyhteistyö, kolehdit, arpajaiset sekä joukkorahoitus. Vuoden 2024 tutkimuksessa järjestöjen varainhankinnan valtakunnallisen kokonaistavoitteen arvioidaan olevan tänä vuonna yli 1 061 000 000 euroa (Taloustutkimus 2024).
Perinteisesti julkiset avustukset ovat olleet merkittävässä roolissa järjestöjen toiminnan rahoittamisessa. Myös yksityisiltä säätiöiltä sekä kansainvälisiltä tahoilta saatu rahoitus on tärkeää. Tulevaisuudessa uusien rahoituslähteiden löytäminen on monelle järjestölle elinehto. Edistämällä varainhankinnan ammattimaisuutta ja kehittämällä lahjoituskulttuuria järjestöt onnistuvat tulevaisuudessakin rahoittamaan merkittävää työtään.
Järjestöt uskovat varainhankinnan kasvuun
Kerta- ja kuukausilahjoitukset (41 % ja 28 %), jäsenmaksut (26 %) sekä tapahtumat ja tuotemyynti (16 %) ovat tärkeitä tuloja, joihin järjestöt aikovat panostaa toimintansa rahoittamisessa. Suuri osa järjestöistä (62 %) on tehnyt yhteistyötä yhden tai useamman yrityksen kanssa ja joka kolmas järjestö aikoo panostaa yritysyhteistyöhön tulevaisuudessa. Lataa Järjestöjen taloudelliset toimintaedellytykset 2024 -raporttikooste (Taloustutkimus 2024).
Aiempien tutkimusten raporttikoosteet (Taloustutkimus):
- Järjestöjen taloudelliset toimintaedellytykset 2021
- Kansalaisjärjestöjen taloudellisten toimintaedellytysten nykytila 2018