Usein kysytyt kysymykset

Suomessa rahankeräyksiä säätelee laki, jossa määritellään kuka ja mihin kohteeseen voi pyytää rahalahjoituksia. 1.3.2020 voimaan tulleen rahankeräyslain mukaan rahankeräyksen järjestämisen edellytyksenä on joko Poliisihallituksen myöntämä toistaiseksi voimassa oleva rahankeräyslupa tai poliisilaitokselle tehtävä pienkeräysilmoitus.

Luvanvaraisissa keräyksissä lain pääsääntönä on rahankeräyksen järjestäjän toiminnan sekä keräystarkoituksen yleishyödyllisyys. Ilmoitukseen perustuvan ja alle 10 000 euroa tavoittelevan pienkeräyksen voi järjestää muuhunkin kuin yleishyödylliseen tarkoitukseen, mutta ei kuitenkaan elinkeinotoimintaan tai oikeushenkilön varallisuuden kasvattamiseen. 

VaLa kannustaa jäseniään ja muita rahankeräystahoja eettisyyteen varainhankinnassaan. 


Uskallanko luottaa tahoon, joka pyytää rahalahjoitusta?

- Lahjoitusta pyydettäessä rahankeräystaho antaa lahjoittajalle selkeästi ja ymmärrettävästi tietoja mm. rahankeräyksen järjestäjästä sekä viranomaiselle ilmoitetusta rahankeräysvarojen käyttötarkoituksesta. Lisäksi lahjoituspyynnöissä on oltava esillä viranomaiselta saatu lupanumero tai pienkeräysnumero.

Entä, jos lahjoituksen pyytäjälle ei ole esittää rahankeräyslupa- tai pienkeräysnumeroa?
Joissakin tapauksissa lahjoituksen ja tuen pyytäminen ei ole luvan- tai ilmoituksenvaraista ja silti laillista mm. seuraavissa tilanteissa: kolehdit, tavarakeräykset, hyväntekeväisyystapahtumat tai testamentti- ja merkkipäivälahjoitukset.
- Ilman lupaa voidaan kerätä rahaa mm. taloudellisissa vaikeuksissa olevan henkilön tai perheen auttamiseksi sekä päiväkotien, koulujen ja harrasteseurojen hyväksi sekä vaaliehdokkaat vaalikampanjaansa.

Miten voin olla varma, että lahjoitukseni menee perille keräyskohteeseen?
Voit tarkistaa esimerkiksi seuraavat seikat ennen lahjoittamista:
- Onko keräystaholla www-sivusto ja tuntuuko sivuilla kerrottu tieto uskottavalta?
- Onko keräystaholla yhteyshenkilö, joka voi antaa lisätietoja keräyksestä ja yhteisön toiminnasta?
- Onko keräystahon antama tieto avointa ja luotettavaa? Onko mahdollista esimerkiksi saada yhteisön vuosikertomus?

Jos keräystahon antamat tiedot eivät ole luotettavia, niin älä lahjoita. Jos haluat varmistaa keräystahon tietoja, niin voit tarkistaa löytyykö tiedot poliisin ylläpitämästä listauksesta voimassa olevista rahankeräysluvista: https://poliisi.fi/rahankeraykset 
Jos haluat tehdä ilmoituksen rikosepäilystä, niin ole yhteydessä poliisiin.
- paikallinen poliisilaitos, kun kyse on pienkeräyksestä 
- poliisihallitus, kun kyse on luvanvaraisesta rahankeräyksestä

Tutustu rahankeräyslakiin

Jätä yhteydenotto­pyyntö!