World Giving Index 2023: Suomen sijoitus noussut yli 30 sijaa vuotta aiempaan verrattuna

Charities Aid Foundation (CAF) on julkaissut ihmisten antamista ja lahjoittamista tarkastelevaa World Giving Index -tutkimusta vuodesta 2009 alkaen. Vuonna 2022 toteutetussa tutkimuksessa oli mukana 142 maata. Kokonaisuudessaan kyselyyn vastasi 147 186 ihmistä. Tutkimusraportti on luettavissa täällä.

 

Kyselyssä vastaajilta tiedustellaan kolmea asiaa viimeisen kuukauden ajalta: tuntemattoman auttamista, rahan lahjoittamista hyväntekeväisyyteen ja vapaaehtoistyön tekemistä. Näiden kysymysten perusteella jokaiselle maalle annetaan pisteet, joiden pohjalta maat asetetaan ranking-järjestykseen.

 

Maailmanlaajuisesti 4.2 miljardia ihmistä eli 72 prosenttia koko maapallon väestöstä oli lahjoittanut rahaa, tehnyt vapaaehtoistyötä tai auttanut tuntematonta. World Giving Index oli viime vuonna 39, mikä on vain yhden pisteen matalampi kuin historian korkein lukema, joka saavutettiin vuonna 2021. Tulokset osoittavat, että pandemian aikana nähty maailmanlaajuinen anteliaisuuden ja auttamisen kasvu on pääosin säilynyt. Globaalisti 60 % vastaajista oli auttanut tuntematonta, 34 % lahjoittanyt rahaa ja 24 % toiminut vapaaehtoisena.

 

World Giving Indexin viiden kärjessä olivat Indonesia, Ukraina, Kenia, Liberia ja Yhdysvallat. Perää pitivät puolestaan Kreikka, Japani, Jemen, Kroatia ja Puola. Suomi löytyy listalta sijalta 42, mikä on huima parannus edelliseen vuoteen, jolloin Suomi sijoittui sijalle 74. Suomen pisteet olivatkin nousseet kaikista maista viidenneksi eniten aiempaan vuoteen verrattuna. Vertailun vuoksi muista Pohjoismaista Tanska löytyy sijalta 13, Norja 19, Ruotsi 25 ja Islanti 47. Suomi on siis vielä jäljessä muista Pohjoismaista selvästi parantuneesta sijoituksesta huolimatta.

 

Suomalaisista aikuisista 47 % oli auttanut tuntematonta, 51 % lahjoittanut rahaa ja 25 % toiminut vapaaehtoisena. Vuotta aiemmin vastaavat prosenttiosuudet olivat 53, 37 ja 23 prosenttia. Suomi on siis nostanut sijoitustaan erityisesti lahjoittamisen osalta!

 

Tutustu aiempaan tutkimukseen VaLan uutisesta.