Tuore selvitys: Yksityiset säätiöt tukivat yli 580 miljoonalla tiedettä, taidetta ja kansalaistoimintaa

Euroopassa vietetään vuosittain Säätiöpäivää 1. lokakuuta, jolloin kerrotaan säätiöiden hyväätekevästä työstä ympäri maanosan. Säätiöpäivänä suomalaissäätiöt avaavat oviaan, järjestävät tapahtumia, innostavat apurahansaajia ja tekevät näkyväksi tärkeätä työtään. Säätiöt ja rahastot ry on julkaissut Säätiöpäivän kunniaksi selvityksen, johon voi kokonaisuudessaan tutustua täällä.

 

Riippumaton selvitys antaa kokonaiskuvan yli 200 apurahasäätiön ja -rahaston tuen jakautumisesta vuonna 2021. Selvityksen mukaan säätiöt tuovat vaihtoehtoja ja monipuolisuutta rahoituskenttään, ja joillekin aloille säätiötuki on ratkaisevaa. Kaiken kaikkiaan tiede sai säätiötuesta 52 %, taide 15 % ja muu yhteiskunnan kehittäminen 33 %. Säätiöt rahoittivat tiedettä 269 miljoonalla eurolla, taidetta 79 miljoonalla eurolla ja muuta yhteiskunnan kehittämistä 168 miljoonalla eurolla. 

 

Selvityksessä on listattuna myös 25 eniten tarkoituksensa toteuttamiseen varoja käyttänyttä yksityistä yleishyödyllistä apurahasäätiötä ja -rahastoa vuonna 2021. Kolme suurinta säätiötä kyseisenä vuonna olivat 1. Jane ja Aatos Erkon säätiö 2. Koneen säätiö 3. Suomen kulttuurirahasto.