Kryptolahjoittaminen ja yleishyödylliset yhteisöt

VaLa järjesti viime viikolla 4. huhtikuuta Kryptolahjoittamisen ABC -webinaarin. Webinaarissa kuultiin kolme puheenvuoroa:

 • Thomas Brand, Coinmotion: Kryptolahjoittaminen vasta-alkaville ja edistyville: Mitä yleishyödyllisten yhteisöjen pitää tietää kryptovaroista?
 • Gallant Oy: Mitä tulee ottaa huomioon kryptovaluuttojen verotuksessa ja kirjanpidossa?
 • Usha Menon/Usha Menon Management Consultancy: Beyond Crypto Philanthropy - Fundraising Possibilities on the Blockchain and the Metaverse.

 

 

Kryptolahjoittaminen ei ainakaan vielä ole Suomessa valtavirtaa, ja case-esimerkkejä löytyy pääasiassa muista maista. Kryptovaluutat on kuitenkin mainittu myös Suomen rahankeräyslaissa, johon on tehty seuraavanlainen kirjaus: ‘’Tätä lakia sovelletaan myös sellaisiin rahankeräyksiin, joiden tarkoituksena on 2 §:n 9 kohdassa tarkoitetun virtuaalivaluutan kerääminen.’’ 2 §:n 9 kohdassa kryptovaluutat on määritelty seuraavasti: ‘’Tässä laissa tarkoitetaan 9) virtuaalivaluutalla digitaalista arvonkantajaa, joka ei ole keskuspankin tai viranomaisen liikkeeseen laskema tai takaama, jota ei välttämättä ole kytketty lailliseksi maksuvälineeksi vahvistettuun valuuttaan ja jolla ei ole samaa oikeudellista asemaa kuin valuutalla tai rahalla, mutta jota luonnolliset henkilöt tai oikeushenkilöt hyväksyvät vaihdantavälineenä ja jota voi siirtää, varastoida tai myydä sähköisesti.’’

 

Thomas Brand listasi esityksessään seuraavat huomiot ja toimenpiteet, jotka yleishyödyllisten yhteisöjen kannattaa tässä vaiheessa kirjata muistilistaansa, mikäli haluavat lähteä keräämään ja vastaanottamaan lahjoituksia kryptovaluuttojen muodossa:

 1. Nosta uusi varainhankintakanava esille yksinkertaisesti.
 2. Tarjoa mahdollisuus kertoa terveiset ja/tai spesifioida kohde.
 3. Myytkö heti vai pidätkö taseessa?
 4. Toimintamallin yksityiskohtia ehtii hioa vuosien varrella.
 5. Kouluta ja opasta henkilökuntaa ja lahjoittajia.
 6. Tarjoa lahjoittajille tietoa kryptovarojen käytöstä.
 7. Demografia on erilainen.
 8. Aloita bitcoineista ja vakaavaluutoista.

 


Lisätietoa kryptolahjoittamisesta:

Thomas Brand, Coinmotion: thomas.brand@coinmotion.com https://coinmotion.com/fi/aloita/
Usha Menon, Usha Menon Management Consultancy: contact@ushamenonasia.com https://www.ushamenonasia.com/

Kryptolahjoittamisen verotuksesta ja kirjanpidosta:

Tuomas Tahvanainen, Gallant: tuomas.tahvanainen@gallant.fi
Heikki Rintala, Gallant: heikki.rintala@gallant.fi
https://gallant.fi/

 

Luettavaa: