Tiedote 11.3.: Luotettavan Ukrainaa auttavan avustustahon tunnistaminen on entistä tärkeämpää

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on koskettanut suomalaisia, ja monet haluavat tukea ukrainalaisia rahalahjoitusten avulla. Useiden avustusoperaatioiden joukossa on myös vilpillisiä toimijoita. Varsinkin netissä ja sosiaalisessa mediassa leviäviin rahankeräyskampanjoihin voi liittyä riskejä. Siksi on tärkeää tunnistaa luotettavat tahot, jotta apu ohjautuu sitä tarvitseville.

 

Hätä ja ihmisten auttamisen into ovat tuoneet mukanaan lieveilmiöitä. Rahankeräyksiin liittyen ne ovat yleensä 'valekeräyksiä'. Yksi vilpillinen toteutustapa on luoda sivustoja, jotka muistuttavat jo olemassa olevia ja yleensä tunnettujen järjestöjen keräyksiä. Sivustojen tavoitteena on huijata rahaa, mutta niiden avulla kerätään mahdollisesti myös henkilötietoja.
 
Viime aikoina verkossa ja sosiaalisessa mediassa on levinnyt useita lahjoituspyyntöjä Suomen ulkopuolelta. Erityistä varovaisuutta on syytä noudattaa, mikäli haluaa osallistua Ukrainan tahojen rahankeräyksiin.
 
Ukrainalainen Zagoriy-hyväntekeväisyyssäätiö on edistänyt monin tavoin eri kansalais- ja avustusjärjestöjen yhteistyötä. ”Tänä vaikeana aikana olemme keskittyneet tukemaan järjestöjä muun muassa lakineuvonnan ja rahallisen tuen avulla. Valitettavasti myös Zagoriy-säätiön sosiaalisen median tilejä on kopioitu huijareiden toimesta”, kertoo säätiön edustaja Eugenia Mazurenko. Hänen mielestään väärinkäytösten ja hyökkäysten määrät lisääntyvät, mitä pidemmälle konflikti jatkuu, ja tekijöistä ei ole tietoa. Tietoa keräyksistä: https://supportukrainenow.org/
 
Ammattimaiset avustusjärjestöt toteuttavat avustustyön tehokkaasti
 
Luotettavan ja vastuullisen suomalaisen keräystahon tunnistaa rahankeräysluvasta ja avoimesta tiedottamisesta niin organisaation toiminnan kuin lahjoitusvarojen käytön suhteen.
 
”Rahan lahjoittaminen on suositeltava tapa auttaa ukrainalaisia kriisitilanteessa. Luotettavin tapa auttaa on lahjoitus suomalaiselle, tunnetulle keräysjärjestölle, jolla on paikalliset yhteistyökumppanit Ukrainassa. Nämä järjestöt tekevät työtä ammattimaisesti, ja apu menee oikeaan kohteeseen”, kertoo VaLa ry:n pääsihteeri Pia Tornikoski.
 
Hätäapukeräyksissä kansalaisia huolettaa usein, meneekö heidän lahjoituksensa juuri meneillä olevan katastrofin uhreille vai käytetäänkö lahjoitusta mahdollisiin tuleviin kriiseihin.
 
Tällä hetkellä noin 20 tunnettua järjestöä kerää rahalahjoituksia Ukrainaan tai sen lähialueille. Kerätyillä lahjoituksilla annetaan humanitaarista apua kriisialueella muun muassa jakamalla hätäaputarvikkeita ja auttamalla arjen perusasioissa avustustyöntekijöiden voimin.
 
Näitä keräyksiä toteuttavat muun muassa Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö, Lääkärit Ilman Rajoja ry, Fida International ry, Suomen World Vision, Pelastakaa Lapset ry, Plan International Suomi ja Suomen Pelastusarmeijan Säätiö.
 
Ukrainassa jo toimivat suomalaiset avustusjärjestöt osaavat asiantuntemuksensa ja aiemman kokemuksensa perusteella suunnitella ja toteuttaa avustustyön tehokkaasti. Ammattimaiset avustusjärjestöt hallinnoivat työnsä niin, että tarvittavat resurssit ohjataan ja aikataulutetaan mahdollisimman hyvin lahjoittajan toiveen mukaisesti, vaikka myös järjestöjen on vaikea ennustaa auttamisen tarpeen kestoa.
 
Lisäksi on käynnissä keräyksiä, joilla eri tavoin autetaan Suomeen saapuneita ukrainalaisia.
Tietoa suomalaisista keräyksistä: https://www.vala.fi/b/rahalahjoitukset-ukrainaan
 
Lisätietoja:
 
VaLa ry:n pääsihteeri Pia Tornikoski p. 040 5963763