VaLa kannattaa lausunnossaan rahankeräyslain kokonaisuudistusta

VaLa ry kiittää sisäministeriötä avoimesta ja sidosryhmiä osallistavasta lain kehittämisprosessista, joista yksi esimerkki oli sidosryhmien kuuleminen 14.2. VaLan lausunnossa työryhmän ehdotukseen hallituksen esitykseksi uudeksi rahankeräyslaiksi korostettiin lain kokonaisuudistuksen tarvetta, yleishyödyllisyyden säilymistä rahankeräyksissä sekä lahjoittajien luottamuksen turvaamista.

* VaLa kannattaa rahankeräyslainsäädännön kokonaisuudistamista. Hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti VaLan mielestä viranomaisbyrokratian ja järjestöjen hallinnollisen taakan kevennys, lupa-, ilmoitus- ja vuositilitysasioinnin kehittäminen sekä avoin viestintä kansalaisille julkisella rekisterillä ovat kannatettavia asioita ehdotuksessa. 

* VaLa kannattaa, että luvanvaraisten rahankeräysten tarkoitus säilyy yleishyödyllisenä järjestöjen taloudellisten toimintaedellytysten takaamiseksi. Kolmas sektori rahoittaa merkittävästi toimintaansa rahankeräystuotoilla; osa toimijoista jopa kokonaan. Selvityksen mukaan (Taloustutkimus keväällä 2017) noin puolet suomalaisista lahjoittavat rahaa joko säännöllisesti tai satunnaisesti. Lahjoittamiseen liittyvissä päätöksissä korostuu yksimielisesti se, että lahjoitus käytetään hyväntekeväisyyteen tai yleiseen hyvään sekä rahaa keräävän tahon luotettavuus. 

* Ehdotuksen esitys lupamenettelyn sujuvoittamiseen säätämällä rahankeräyslupa toistaiseksi voimassa olevaksi ja uusi hallinnollisesti kevyempi ilmoitusmenettely pienkeräyksistä ovat oikea kehityssuunta nykyiseen lakiin verrattuna. Ehdotuksessa esitetty kevennys erityisesti koskien viranomaisille ilmoitettavia tietoja liittyen muun muassa keräystapoihin ja -tunnuksiin tuo todellista joustavuutta rahankeräystahoille sekä alalle palveluita tarjoaville yrityksille. 

* Hallitusohjelmassa on myös annettu lupaprosesseja koskeva palvelulupaus. Viranomaisen laadukkaan ja sujuvan palvelun takuu on tärkeää niin kerääjien kuin kansalaisten kannalta. Rahankeräysten ja lahjoituskulttuurin kehittymisen sekä seuraamisen kannalta on oleellista, että viranomaisella on resurssit huolehtia velvoitteistaan tietojen julkistamisen, valvonnan ja tilastoinnin suhteen.

* Nykyisen lainsäädännön haasteena ovat olleet erilaiset tulkinnat lain käsitteistä viranomaisen ja keräystahojen kesken. VaLa toivoo, että työryhmän ehdotuksessa hallituksen esitykseksi uudeksi rahankeräyslaiksi ja sen perusteluissa on selkeät määrittelyt oleellisiin kohtiin.